Marqués: “Benicàssim aposta per un turisme atractiu, sostenible i inclusiu amb una visió a llarg termini”

13/02/2023

“La qualitat de vida ací és excel·lent. Benicàssim és un municipi viu durant tot l’any que cada vegada creix més en nombre d’habitants, que està posicionant-se com un dels referents per a totes aquelles persones que les persones els permeten teletreballar, ja que tenim tots els serveis d’una xicoteta ciutat molt pròxima també a Castelló la capital de la província. A Benicàssim es poden trobar des de comerços, restaurants, es poden practicar esports, perquè tenim unes instal·lacions esportives fantàstiques i després, també tenim una oferta cultural molt viva durant tot l’any que ens ha posicionat com a referent de la música amb Benicàssim ciutat de Festivals però també gràcies al teatre, al cinema i a tota aqueixa oferta molt familiar i complementària de la qual cada vegada resulta més atractiva per a atraure a públic jove i no tan jove que decideix vindre a viure a aquesta ciutat”, ha destacat sobre Benicàssim la seua alcaldessa, Susana Marqués, en el programa de viatges 8 dies i 7 nits de Ràdio Euskadi, en el qual ha pogut relatar tots els atractius turístics de la ciutat ‘més enllà dels festivals’.

“El parc natural més ampli de la Comunitat Valenciana està al Desert de les Palmes en terme municipal de Benicàssim, també enclavat a la província de Castelló que és de les més muntanyenques d’Espanya i banyat per la Mar Mediterrània. Comptem amb una orografia que permet en pocs quilòmetres estar banyant-te en la Mar i gaudint d’unes vistes, d’unes senderes i d’unes fonts de brolladors naturals en ple paratge. En aqueix lloc s’alberga un monestir que té un gran valor arquitectònic declarat Bé d’Interés Cultural també és un atractiu turístic per a totes aquelles persones que vulguen gaudir del nostre patrimoni però també per a tots els amants de l’esport, de la fotografia, de la naturalesa. Les rutes senderistes estan geolocalitzades i adaptades perquè apostem també per un turisme que siga atractiu, sostenible i que siga inclusiu a llarg termini, així doncs disposem de cadires adaptades perquè persones amb mobilitat reduïda tinguen també l’oportunitat de gaudir de l’entorn natural del Desert”.

L’alcaldessa ha assenyalat en la ràdio basca que “Portem anys treballant en aqueixa mateixa línia de desestacionalitzar en el qual es pot viure perfectament tot l’any perquè la qualitat dels serveis i el clima és excel·lent per a poder-lo viure durant tot l’any. Som un municipi situat en plena costa Mediterrània i on el turisme de sol i platja ha sigut nostre major i principal exponent, però portem anys treballant i barallant per aqueixa desestacionalització que cada any l’anem aconseguint. La campanya ‘Benicàssim, cuidem de tu’ que vam posar en marxa aquest mes de gener en Fitur (Fira Internacional de Turisme)”.

Concretament, “Benicàssim, cuidem de tu és una conseqüència d’una línia de promoció que hem anat en promoció, com sent Benicàssim o Benicàssim experiències, hem fet un passet més amb el qual dir-li a totes les persones que ens coneixen o que ens vulguen conéixer que a Benicàssim cuidarem de tu. La pandèmia ens ha demostrat que després de dos durs anys de pandèmia hem sabut sobreviure, no hem deixat de programar cap activitat cultural, hem mantingut oberts els nostres negocis i hem sabut donar serveis de qualitat que el viatger quan arriba a un destí mereix i agrada de gaudir”, ha assenyalat.

Platges, Paratges Naturals, Gastronomia, Esports i Agenda Cultural fan de Benicàssim una oferta turística ‘irresistible’, “Possiblement aquests vessants les més desconegudes ja que se’ns coneix especialment pel turisme de sol i platja, unes platges cuidades, perfectament adaptades, sostenibles i certificades ja ens només amb la Q de Qualitat turística si no també l’ISO mediambiental, perquè a Benicàssim apostem també per aqueixa sostenibilitat, perquè sabem que cuiden del nostre entorn, cuidem de tots i cadascun dels viatgers que s’acosten a visitar-nos”.

Sobre l’aposta per la desestacionalització, Marqués ha remarcat que “La primavera és una molt bona època per a gaudir de Benicàssim ja que no ha començat encara la calor més intensa, la muntanya està preciosa gràcies a les plantes autòctones i medicinals moltes d’elles en flor, i molt apreciades pels turistes que venen també a experimentar aqueixes bondats que ens dona la naturalesa i que ací a Benicàssim són un senyal d’identitat com per exemple el licor *Carmelitano que elaboren els monjos Carmelites en el monestir del Desert de les Palmes que porta una mescla de més de 40 herbes diferents agafades allí”.

Marqués ha posat en valor la gran oferta gastronòmica de la ciutat, en la qual malgrat la pandèmia han obert 40 nous negocis i també el patrimoni natural, “Entre Benicàssim i Oropesa discorren cinc quilòmetres hui convertits en via cicloturista que és l’antic traçat per on anava el ferrocarril i que en el seu desviament va deixar alliberat un sòl molt important que va ser convertit en via verda que és de les poques que discorre per tota la franja litoral, en els quals es pot gaudir d’uns atractius escarpats, unes fantàstiques vistes en les quals en dies clars es poden veure fins a les els Columbrets. En el recorregut també es poden veure les torres guaites que estan situades al llarg de tota la via verda i que també li donen un atractiu patrimonial que passa Oropesa i pot arribar per ella fins al Prat de Cabanes, fins i tot a la serra d’Irta a Peníscola. Tots els amants del cicloturisme tenen un gran atractiu que es poden recórrer amb bicicletes que es poden adquirir prestades de manera gratuïta.”, ha comentat.

També ha remarcat que, “Ara que es parla tant de la sostenibilitat en tots els àmbits, Benicàssim ja va ser pioner i va apostar per una sostenibilitat urbanística en la qual va preservar les viles modernistes del passeig Pilar Coloma que són vertaders palauets construïts en primera línia de platja a la fi del segle XIX, principis del segle XX. En aquests edificis la burgesia valenciana va descobrir Benicàssim per a passar els mesos d’estiu van construir aquests palauets que l’Ajuntament amb un pla ambiciós ha buscat la seua conservació i recuperació, va protegir perquè no foren destruïdes i no foren construïts blocs d’apartaments en primera línia, que també n’hi ha però hem preservat tot el que és el nostre passeig amb 57 viles que són vertaderes obres arquitectòniques que han anat passant d’avis a fill i a nets successivament que han sabut conservar i que li donen un encant fantàstic i contribueixen a posar en valor és patrimoni arquitectònic i cultural que marca els inicis d’aqueixa destinació turística que hui és Benicàssim. La ruta de les viles es pot fer tant amb guies turístiques com amb audioguies”.

Cal recordar que l’Ajuntament disposa de dos de les viles, la primera Vila Elisa que és un gran contenidor de cultura i esdeveniments on tots els anys es realitzen grans exposicions, congressos i jornades formatives. D’altra banda, està Vila Ana, que s’ha convertit en una biblioteca en primera línia de platja, un centre cultural obert durant tot l’any en què es pot gaudir de presentacions de llibres, exposicions i permet gaudir de la lectura en un palauet en primera línia de platja.