L’arribada del ferrocarril al municipi marcarà la XI Benicàssim Belle Époque

11/08/2022

Va ser en 1872 quan l’enginyer de ferrocarrils Joaquín Coloma Grau, va ser nomenat encarregat de definir les millores en el traçat de la línia ferroviària de Tarragona a Almansa. La construcció de la via entre Benicàssim i Oropesa va portar més temps del compte i va motivar que Joaquín Coloma i la seua dona, Pilar Fortis Mas, s’establiren temporalment a Benicàssim, un temps en el qual el matrimoni va quedar corprés del municipi i van invertir per a construir una vila d’estiu. Vila Pilar va ser la primera de les més de 50 viles que s’alçarien en el passeig marítim de Benicàssim.

Aquesta arribada del ferrocarril a Benicàssim fa 150 anys marcarà la XI Benicàssim Belle Époque. L’alcaldessa, Susana Marqués, al costat de la regidora de Turisme, Cristina Fernández, i membres de l’organització de l’esdeveniment costumista han presentat el cartell de la present edició i han revelat part de la programació que es desenvoluparà del 2 al 4 de setembre. “De nou tornarem a recordar aquells feliços anys de la Belle Époque amb un esdeveniment que després de deu edicions ja celebrades ja està consolidat i marcat en l’agenda de veïns i visitants per al primer cap de setmana de setembre. Un esdeveniment que s’ha convertit en una excel·lent manera de donar a conéixer el nostre patrimoni arquitectònic i històric”, ha indicat la alcaldessa, Susana Marqués.

La regidora de Turisme, Cristina Fernández, ha sigut l’encarregada de revelar la programació prevista per a l’esdeveniment i ha comentat que “recuperem el mercat modernista que es desenvoluparà en el passeig Pilar Coloma i els llocs d’artesania i oficis tradicionals sempre són un gran atractiu per als assistents a l’esdeveniment amb el qual recreem l’època en la qual Benicàssim brillava com el Biarritz del Llevant”.

A més del mercat modernista que obrirà les seues portes en la vesprada del divendres 2 de setembre, la jornada inaugural de Benicàssim Belle Époque comptarà amb una recreació, un teatre itinerant per part de les autoritats del segle XIX així com l’exposició d’un vagó de tren clàssic, un circuit ferroviari i una cercavila musical a càrrec de la Unió Musical Santa Cecilia de Benicàssim. Així mateix, a la nit està programat el primer espectacle enfront de Vila Amparo, en aquest cas a càrrec de la companyia Cirkofonic (Holly Musty i Isaac Dube Tallon) i titulat “Tea Time”.

El dissabte 3 de setembre a partir de les 11.00 hores obrirà les seues portes de nou el mercat modernista i serà a la vesprada, a partir de les 17.30 hores, quan el passeig Pilar Coloma aculla múltiples activitats, des del concurs de pintura ràpida, fotografia i vestimenta, passant per exposicions de vehicles clàssics i el cercaviles titulat Arribada dels estiuejants a les viles que discorrerà des de la Torre de Sant Vicent fins al Voramar. La trobada de l’Associació Nacional d’Entitats Modernistes (ANEM) en Vila Elisa també forma part de la programació del dissabte i que conclourà amb La Revetla Belle Époque a càrrec de la companyia Nova Dixieland Band.

L’última jornada de Benicàssim Belle Époque inclourà de nou activitat en el mercat modernista, s’exposaran les obres realitzades en el concurs de pintura ràpida, es podrà gaudir del circuit ferroviari per a menors i de teatre itinerant, es podrà contemplar una locomotora modernista i la present edició es tancarà amb l’actuació de Sedajazz Kids Band. Tota la programació estarà disponible en els pròxims dies en la web municipal https://turismo.benicassim.es/.