La tradició marca el primer dia de festes a Benicàssim

14/01/2023

Benicàssim ja està de festa. El municipi ha iniciat hui els festejos en honor a sant Antoni Abat i Santa Águeda que es prolongaran fins diumenge que ve 22 de gener. La primera jornada festiva ha tingut un marcat caràcter esportiu i cultural però, sobretot, tradicional, ja que durant la vesprada ha tingut lloc el trasllat de l’estendard de sant Antoni Abat des de l’Església Sant Tomàs de Villanueva fins a la plaça de la Constitució, passant pels carrers Sant Tomàs, Josep Barberá i Bayer. Després de la recepció de l’estendard els assistents han gaudit dels balls tradicionals a càrrec de l’Agrupació Folklòrica El Cremaller, acompanyats per la colla de Dolçainers i Tabaleters de Benicàssim i, posteriorment, s’ha procedit al repartiment de dolços típics, “sent aquest acte la millor avantsala a la programació més tradicionals dins de les nostres festes patronals i que tindrà les seues jornades més especials la nit del dilluns amb La Coqueta i la jornada festiva del dimarts, dia del patró Sant Antoni”, ha comentat l’alcaldessa, Susana Marqués, qui ha participat en la cita festiva d’aquesta vesprada al costat de la corporació municipal i les reines de les festes, Andrea Pérez i Marta Vicente, i els festers i festeres. Tots ells esperen amb moltes ganes els actes més tradicionals d’aquestes festes i, sobretot, l’acte de la benedicció i repartiment de la Coqueta. I és que els representants de la festa benicense han format part dels col·laboradors que han acudit aquesta setmana al forn José María a confeccionar les 23.000 coquetes que es repartiran en la nit del dilluns.

Com ha comentat el regidor de Festes, Arturo Martí, “a més de tradició, hem conjuminat esport i cultura durant les jornades prèvies als actes centrals dels nostres festejos”. Així, en el pla esportiu s’ha desenvolupat la primera prova de la lliga provincial de Cani Cross i el concurs de pesca obert de festes patronals; mentre que en el pla cultural, s’ha dut a terme les inauguracions de, d’una banda, l’exposició fotogràfica de l’artista castellonenca Meritxell Ahicart i, per un altre, de l’artista internacional Elisa Merino, amb la seua obra “Hagiografia Homenatge”, tot això emmarcat en la iniciativa “Nit de l’Art Benicàssim”. La música ha cobrat protagonisme en el Teatre Municipal Francesc Tárrega amb el concert de la Unió Musical Santa Cecilia i, a la nit, el mateix espai acollirà la primera jornada del Cicle de Bon Humor de la mà de la companyia de teatre Construcció i la seua obra “Huanita”. La música en el parador de festes completa la programació de la primera jornada festiva.

La programació completa de les festes patronals de Benicàssim es pot consultar a través de la web municipal (https://ayto.benicassim.es/wp-content/uploads/2023/01/programa-enero23_web.pdf) .