Ajuntament de Benicàssim
C/ Metge Segarra, 4
964 30 09 62
sic@benicassim.org
El festival internacional reggae *Rototom *Sunsplash, que se celebra fins al 22 d’agost a Benicàssim, s’ha convertit en el primer festival d’Europa que certifica la seua petjada de carboni i inicia el camí cap a la neutralitat d’emissions i l’impacte climàtic positiu. L’organització ha avançat el seu full de ruta aconseguir aquests objectius i en la primera estimació d’emissions s’ha realitzat una anàlisi exhaustiva de les fonts d’emissió de tot el cicle de vida del festival, que xifra en 8.700 les tones de CO₂ emeses. Aquesta anàlisi s’ha agrupat en cinc capítols: les emissions derivades de la logística de l’organització (muntatge i desmuntatge); del transport, allotjament i consum del públic; residus i serveis, i el funcionament i ús de les instal·lacions.
En el desglossament d’emissions, el capítol del transport és el que major emissió genera, un 76% de la petjada de carboni total, seguit de les accions de muntatge i desmuntatge i dels consums, residus i serveis del festival.
En aquest últim capítol, s’ha tingut en compte també l’estalvi del consum d’aigua sostenible, ja que *Rototom repeteix el seu segell ‘*plastic *free’ en substituir les botelles de plàstic per aigua filtrada. L’eliminació en tot el recinte de les botelles de plàstic estalviarà 60.000 unitats al dia i 420.000 en tota la setmana, la qual cosa equival a deixar d’emetre 39 tones de CO₂ i a estalviar 800.000 litres d’aigua que s’hagueren utilitzat en la producció d’aqueixes botelles.
Gràcies a aquesta col·laboració, el festival s’alinea amb el Reial decret del Ministeri per a la Transició Ecològica i la directiva de la Comissió Europea d’envasos i residus que, entre altres mesures, preveuen l’obligació dels promotors d’esdeveniments festius, culturals i esportius d’implantar alternatives a la venda i la distribució de begudes envasades i de gots d’un sol ús, garantint a més l’accés a aigua potable no envasada.
L’alcaldessa, Susana *Marqués, ha afegit que “és un orgull que els festivals que se celebren en el nostre municipi tinguen aquest fort compromís mediambiental i forma part de les línies estratègiques que duem a terme des de l’Ajuntament de Benicàssim per al compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’Agenda Local 2030”.