El jurat declara desert el primer premi del LV Certamen Internacional Francisco Tárrega

03/09/2022

El jurat ha declarat desert el primer premi de la cinquanté cinquena edició del Certamen Internacional de Guitarra Francisco Tárrega de Benicàssim. El Teatre Municipal Francisco Tárrega va acollir la nit del divendres la Gran Final i per falta de majoria de vots per part dels membres del jurat de la LV edició del Certamen, el primer premi ha quedat desert. Aquesta és la segona vegada en tota la història del Certamen en què no s’atorga el primer premi del concurs, alguna cosa que ja va ocórrer en 1983, tal com recordava anit el director del Certamen, José Manuel Morales.

El veredicte es va donar a conéixer després d’aproximadament una hora de deliberació per part del jurat compost per guanyadors que abasten totes les dècades de la història del Certamen: Ricardo Iznaola (els Estats Units) guanyador en 1969 i 1971; l’italià Claudio Marcotulli que es va alçar amb el guardó en 1984; el músic de Bòsnia i Hercegovina (guanyador en 1995), Denis Azabagic; el croat Dejan Ivanovic (guanyador en 2001); l’espanyol David Martínez (guanyador en 2004); Domenico Mottola (Itàlia) que va guanyar el Certamen en el 2019 i, finalment, el guanyador de l’última edició, l’ucraïnés Marko Topchii. 

El jove italià Carlo Curatolo es va alçar amb el segon premi, el premi del públic i el premi especial a la millor interpretació de l’obra de Francisco Tárrega. 

El lliurament de premis també va tindre un significat molt especial ja que es va demostrar que la música no entén de fronteres ni de guerres, i el membre del jurat Marko Topchii, d’Ucraïna, va fer lliurament del premi al finalista Igor Klokov, de Rússia. 

Quant al desenvolupament de la Gran Final, al costat de la Orquestra Simfònica de Castelló, amb el director Salvador Sebastiá, el concursant Álvaro Toscano va ser l’encarregat d’obrir la vetlada. El jove espanyol va interpretar Concierto nº1 en Re mayor Op.99 de Mario Castelnuovo-Tedesco i Capricho Árabe de Francisco Tárrega.

Després d’ell, el jove de Croàcia, Luka Lovrekovic, va triar Fantasía para un Gentilhombre de Joaquín Rodrigo i Capricho Árabe de Francisco Tárrega.

El jove rus Igor Klokov va triar Concert nº1 en Re major Concierto nº1 en Re mayor Op.99 de Mario Castelnuovo-Tedesco i Capricho Árabe de Francisco Tárrega. L’encarregat de tancar el concurs va ser l’italià Carlo Curatolo qui va interpretar Concierto nº1 en Re mayor Op.99 de Mario Castelnuovo-Tedesco i Sueño (Trémolo) de Francisco Tárrega.

Després de les quatre actuacions va ser el torn de la deliberació del jurat. Afegir que el jove Ausiàs Parejo s’ha alçat amb el premi al millor intèrpret espanyol nascut o resident en la Comunitat Valenciana.

L’acte de lliurament de premis va comptar amb la presència sobre l’escenari de, a més de l’alcaldessa de Benicàssim, Susana Marqués, de la diputada de Cultura, Ruth Sanz, així com el director del Certamen, José Manuel Morales, membres de la corporació municipal i el jurat de la LV edició del Certamen Internacional de Guitarra Francisco Tárrega.