El Certamen Internacional de Guitarra Francesc Tàrrega transcendeix al llarg dels anys com a referent en la promoció de talent jove musical en guitarra clàssica

03/04/2024

Ser menor de 35 anys és un dels requisits d’aquesta longeva, rigorosa i exigent trobada de culte a la guitarra clàssica que ha publicat les seues bases i que compta amb més de 20.000 euros en premis

El concurs del cartell anunciador del Certamen també ha publicat les seues bases podent presentar-se propostes fins al 29 d’abril

171 anys després del naixement del mestre Francesc Tàrrega, Benicàssim convoca les bases per a participar en la  LVII edició del Certamen en el seu nom que se celebrarà del 22 al 30 d’agost. Esta trobada entorn de la figura de Tàrrega i la guitarra clàssica, ha transcendit al llarg dels anys com un referent en la promoció de talent jove musical en guitarra clàssica. Pel Certamen Internacional de Guitarra Francesc Tàrrega de Benicàssim han passat il·lustres personalitats del món de la música com Joaquín Rodrigo, Regino Saínz de la Maça, Narcís Yepes, Federico Moreno Torroba, Ernesto Halffter, Muñoz Molleda, Alirio Díaz, Xavier Montsalvatge, Antón García Abril o Vicente Asencio, entre altres.

Com cada any, el Certamen de Guitarra convoca a músics menors de 35 anys de tot el món a participar en este longeu, alhora que rigorós i exigent concurs que l’any passat va guanyar el sud-coreà Deion Cho i que va comptar amb 40 participants de 16 nacionalitats diferents. L’origen dels concursants dona una idea de la dimensió que ha pres el certamen al llarg dels anys amb joves talents de la música vinguts a Benicàssim, no només de tot Espanya, sinó també del Regne Unit, Itàlia, Rússia, la Xina, el Japó, Xile, Croàcia, Bòsnia i Hercegovina, els Països Baixos, Àustria, Turquia, Bielorusia o Sèrbia en l’edició de 2023.

L’organització del certamen de guitarra més longeu d’Europa, ha publicat les bases del concurs que repartirà més de 20.000 euros en premis. La convocatòria, que pot llegir-se íntegrament en la web oficial del certamen (www.certamenguitarrabenicassim.com) va dirigida als joves intèrprets de guitarra de concert amb la finalitat de fomentar l’execució d’obres de guitarra i especialment les del compositor Francesc Tàrrega. El guanyador del certamen que es coronarà en la final del 30 d’agost, rebrà un premi de 12.000 euros més la gravació d’un CD, el segon premi serà de 4.808 €, el premi especial a la millor interpretació de l’obra de Tàrrega 2.404 euros i el premi del públic 1.653 euros.

Cal destacar que el Certamen Internacional de Guitarra de Benicàssim naix arran d’un concurs d’idees organitzat pel Centre d’Iniciatives i Turisme (CIT) de Benicàssim, al febrer de 1965. La victòria del concurs va recaure en Sr. Juan Santos Pérez, de Castelló, i el premi estava dotat amb 5000 pessetes. El president del CIT era Juan José Gimeno Tomás i l’alcalde de l’Ajuntament, Antonio Puerto. En organitzar el Certamen, l’Ajuntament de Benicàssim i el CIT tenien dos intencions clares: en primer lloc, fomentar la interpretació de la música per a guitarra i, especialment, la de Francesc Tàrrega, homenatjant i recordant així al nostre genial compositor i guitarrista que va aconseguir elevar la guitarra al rang d’instrument de concert. En segon lloc, prolongar la temporada turística oferint un atractiu cultural en finalitzar el període estival.

El concurs del cartell anunciador del Certamen de Guitarra rep propostes fins al 29 d’abril

Fins al pròxim 29 d’abril està obert el termini per a presentar propostes de cartell anunciador de l’edició LVII del Certamen de Guitarra Francesc Tàrrega, premiat amb 1.000 euros bruts. Els treballs hauran de ser originals i inèdits i els seus autors seran responsables, davant l’Ajuntament i enfront de tercers, del compliment del que s’estableix en les bases, que també poden ser llegides al complet en la web del Certamen. Els participants gaudiran de completa llibertat per a triar el tema, sempre que siga representatiu i relacionat amb el Certamen que s’anuncia.