Benicàssim s’incorpora a la Càtedra Kiwa per al mesurament i quantificació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible

29/09/2023

L’Ajuntament de Benicàssim ha aprovat hui en ple per unanimitat la seua adhesió al projecte d’Investigació i de Desenvolupament per al mesurament i quantificació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible en municipis (mODS) en el marc de la Càtedra Kiwa adscrita a la Universitat Politècnica de València amb la finalitat avaluar la situació del municipi quant a la consecució dels ODS i realitzar l’acompanyament en la instauració de noves polítiques locals d’acord amb les estratègies de Sostenibilitat del Pacte Verd Europeu i de l’Agenda 2030 de Nacions Unides.

“En 2015 assumim el rol de ser vertaders agents de canvi, signant el Pacte de les Alcaldies, i amb això, assumim el repte de treballar el present i per a garantir un futur en el qual Benicàssim siga una ciutat més saludable, innovadora, inclusiva i més sostenible, transitant, a poc a poc, cap a una economia més circular, que ens permeta vincular les necessitats dels nostres veïns amb les necessitats de creixement de la nostra ciutat al mateix temps que cuidem i vetlem per la conservació del nostre entorn”, ha subratllat, l’alcaldessa de Benicàssim, Susana Marqués.

La primer edil ha afegit que, “una de les eines indispensable, que tenim al nostre abast per a portar-lo tot avance i garantir l’equilibri econòmic, social i mediambiental del nostre municipi, és a través de l’estratègia de l’Agenda 2030 aprovada per les Nacions Unides i la consecució dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible que ens permeten als governs locals, jugar un paper estratègic des del local per a contribuir al canvi global, per això mesurar i quantificar per a continuar millorant la ciutat i la qualitat de vida dels nostres veïns és una gran oportunitat a la qual des de Benicàssim ens sumem”.

Des de la Càtedra s’ha posat el focus sobre la investigació i la recol·lecció de dades, necessària per a desenvolupar un projecte pilot absolutament innovador i es treballa amb la Generalitat Valenciana (GVA), la Federació Valenciana de Municipis i Provincies (FVMP) i la Diputació de Castelló (DIPCAS) amb la finalitat de trobar el millor model per a la implantació del projecte i fer-lo extensible a la resta de regions d’Espanya i Europa.

L’Agenda 2030 és una de les iniciatives internacionals dels últims temps que gaudeixen de major repercussió. Aprovada en l’Assemblea General d’Organització de les Nacions Unides (ONU) en 2015 i ratificada per 193 països, ha aconseguit posicionar-se com a referent, no sols a escala de nacions, sinó també en diferents àmbits territorials i en organitzacions de tota mena. S’empra com a brúixola per a aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que la pròpia agenda defineix per a l’any 2030 i als quals es pot contribuir des de tots els àmbits de la vida pública i privada.

Més enllà del «Objectiu 11. Ciutats i comunitats sostenibles»; les entitats locals exerceixen un paper essencial en la majoria dels ODS, ja que són les administracions amb un major potencial d’identificació passe previ a l’actuació- i amb més capacitat per a involucrar a la ciutadania i establir aliances amb associacions i empreses del municipi.

MunicipisODS naix de la necessitat de conéixer en els municipis el nivell d’avanç en els ODS. L’objectiu de mODS és doble, d’una banda, facilitar eines i recursos a les entitats locals per a abordar l’Agenda 2030 en el seu àmbit d’actuació, posant en valor tant la planificació existent com aquelles iniciatives i projectes que ja s’estiguen desenvolupant i per un altre capacitar als tècnics dels ajuntaments en matèries de sostenibilitat en el seu municipi.

La duració del projecte serà aproximadament de quatre anys i la participació en el mateix no comportarà despesa per a l’Ajuntament de Benicàssim i no implica cap aportació econòmica i ha d’existir el compromís de l’entitat de romandre durant les 4 fases del projecte: en primer lloc, el diagnòstic, amb l’avaluació de la situació del municipi en matèria de ODS; en segon, la formació tècnica que mantinga a tot el personal d’un ajuntament actualitzat en matèria de ODS i d’Agenda 2030; en tercer lloc; el mesurament, en la qual recollir les dades necessàries per a saber com està el municipi en matèria de sostenibilitat; i finalment, la validació i certificació, amb la qual conéixer el punt de partida del municipi, i cap a on vol dirigir les seues estratègies de millora en Sostenibilitat.