La cultura obri la programació del Mes de la Dona a Benicàssim

04/03/2022

 

 

La cultura ha sigut l’encarregada aquesta vesprada d’obrir la programació del Mes de la Dona a Benicàssim. La pintora gienense, però resident a Castelló, Inma G. Valderas protagonitza l’exposició Paisajes interiores, a la Sala Escena, i com ha indicat l’alcaldessa, Susana Marqués, “l’obertura de la temporada expositiva 2022 a Benicàssim el mes de febrer passat va tindre nom de dona, Mariangeles Aguilera, amb la seua proposta sobre el Mercat Central de València. Ara una altra dona, Inma G. Valderas, ompli la Sala Escena amb una mostra que proposa a l’espectador un joc visual a través de l’efecte de cambra fosca en una habitació”.
Fa anys Inma G. Valderas va descobrir les instantànies de càmera fosca de la fotògrafa finlandesa Marja Pirilä. Una tècnica de llarga exposició que permetia a l’artista finlandesa captar el reflex del paisatge exterior (invertit) a l’interior d’habitacions. Una reflexió sobre l’interior/exterior, no sols de l’entorn, sinó de les persones que habiten aqueixos espais. Extasiada pel resultat estètic del projecte, Inma G. Valderas ha treballat de manera intermitent des de fa anys sobre aquesta idea de mostrar una realitat diferent a partir de la pintura.
En la present exposició l’espectador pot contemplar dues sèries els llaços de les quals en comú són l’estudi del paisatge. Una sobre l’efecte de la cambra fosca a partir de persones del seu entorn més pròxim i l’altra amb un paisatge més convencional. La mostra es divideix en blocs temàtics on hi ha un element comú, bé siga una finestra, núvols, les oliveres i les mines de la seua Linares natal, troncs d’arbres o flors. Amb un tractament realista i molt depurat, la pintora Inma G. Valderas ens submergeix en els seus artificis paisatgístics.
Com ha explicat el regidor de Cultura, Javier Alonso, la mostra podrà visitar-se fins al 3 d’abril, de dijous a diumenge de 17.00 a 20.00 hores. “A més, la cultura tornarà a ser present en la programació del Mes de la Dona el dia 17 amb l’exposició ‘He aquí un instante’ de l’artista castellonenc Alejandro Mañas. El Centre Cultural Melchor Zapata recollirà instants de les visionàries, dones que a través de les seues visions i acostament a l’ocult van crear coneixement com Hildegard von Bingen, Juliana de Norwich o María Jesús de Ágreda”, ha indicat Alonso.
A més de cultura, la regidora d’Igualtat, Vanessa Batalla, ha afegit que, “sota el lema ‘Creixent en igualtat’, el programa conjumina actes dirigits a diferents sectors per a promoure la igualtat de gènere i l’apoderament de la dona entre tota la societat de Benicàssim”. Dins de la programació, el Casal Jove també arranca aquest cap de setmana les seues activitats amb motiu del Dia Internacional de la Dona i per a aquest dissabte dia 5 està previst la escape room La dona en el temps a través del qual els joves podran descobrir a les dones més influents de cada època.