Regidora delegada
Ubicació
Ajuntament de Benicàssim
Carrer Metge Segarra, 4, 2a planta
12560 Benicàssim
Horari d’atenció al públic del tècnic
Dimarts i dijous de 12 a 14 hores.
Demaneu hora.
Contacte
Telèfon: 964 300 962, ext. 2022
incidencias@benicassim.org
Notícies sobre el medi ambient
Benicàssim intensifica la neteja d’embornals per a reduir el risc d’inundacions per la gota freda
La localitat reforça la neteja de la xarxa de captació i drenatge superficial d’aigües pluvials durant finals d’agost i principis de setembre L’Ajuntament de Benicàssim ha dut a terme durant estes setmanes labors de neteja d’embornals i barrancs per a previndre les possibles conseqüències davant episodis puntuals de fortes pluges, “la prevenció i coordinació són […]
03/09/2024
Benicàssim se sumarà este estiu al repte per a aconseguir la Bandera Verda de la sostenibilitat hostalera de Ecovidrio
• Banderes Verdes és la campanya estival de Ecovidrio que reconeix la labor dels ajuntaments i hostalers locals en matèria de reciclatge d’envasos de vidre i el seu compromís amb l’avanç cap a un desenvolupament sostenible • Un total de 108 restaurants, bars i quiosquets de la localitat s’han sumat ja a esta iniciativa en […]
09/07/2024
Benicàssim encara l’estiu intensificant les accions de prevenció contra incendis
L’Ajuntament està duent a terme labors de manteniment de les franges perimetrals que envolten les urbanitzacions de Montornés, La Parreta i Las Palmas, cobrint aproximadament 20 hectàrees en total L’Ajuntament de Benicàssim encara l’estiu intensificant les accions de prevenció contra incendis en tot el terme municipal. Per a això, s’han celebrat diverses reunions amb veïns, […]
09/07/2024
Gestió de residus
Plànol de situació dels contenidors d’arreplega selectiva de residus urbans gener 2022
Tríptic “Per un municipi més net”
Carta d’arreplega de cartó per a comerços i hostaleria
Guia de bones pràctiques per al reciclatge d’oli vegetal usat
A més, en les instal·lacions de l’Ecoparc Municipal poden depositar-se quasi 30 classes de residus diferents. D’altra banda, des de l’estiu de 2012, s’instal·la un ecoparc mòbil cada setmana al costat de la zona del mercat dels dijous, per a abocar deixalles xicotetes valoritzables.
Horari:
D’octubre a març: | Dilluns a divendres de 9.00 a 17.00 hores |
Dissabtes de 9.00 a 14.00 hores | |
D’abril a setembre: | Dilluns a divendres de 9.00 a 14.00 i |
de 17.00 a 20.00 hores |
Ubicació: Partida Jovellús, s/n
L’ecoparc de Benicàssim és una instal·lació municipal on la ciutadania pot depositar, de manera selectiva i còmoda, els residus urbans que no pot tirar en els contenidors habituals pròxims al seu domicili.
En aquest espai es fa una separació diferenciada segons la classe i naturalesa de la deixalla i facilitar així el seu tractament específic, contribuint mediambientalment al reciclatge de cadascun dels materials, d’acord amb el que s’estableix en la nova directiva marc de residus quant a polítiques sobre prevenció i gestió de residus.
El servei de l’ecoparc és gratuït i poden usar-lo tots els ciutadans i xicotets comerciants de Benicàssim, sempre que el volum de residus no supere uns valors establits per l’Ajuntament, ja que es tracta de proporcionar un servei a les llars i als xicotets generadors de residus i no a l’activitat industrial.
La quantitat permesa per residu serà l’establida per l’ordenança municipal:
– Voluminosos: casa, xalet o bungalou: 1,5 m³
comunitat de propietaris: 5 m³
– Poda i jardineria: casa, xaelt o bungalou: 1,5 m³
comunitat de propietaris: 5 m³
– Enderrocs: 5 sacs / cabassos equivalents a 200 kg
– Resta de residus: Quantitat màxima acceptada de 50 kg.
Per a evitar col·lapses, s’estableix una descàrrega màxima setmanal tant per a particulars com per a comunitats.
Aquest parc no és un mer centre per a la correcta gestió dels residus, sinó una oportunitat per a la dinamització de la cultura de reciclatge del municipi i l’aposta per la sostenibilitat.
Reduir, reutilitzar, reparar i reciclar. Cal canviar la concepció dels residus i entendre’ls com a nous recursos, matèria primera que es pot tornar a usar per a fer nous productes, no només a nivell industrial sinó també a nivell quotidià.
El replantejament de les conductes de consum amb la finalitat de dur a terme un consum sostenible és una tasca de tots, en la qual menuts i majors han de tindre igual responsabilitat.
L’ecoparc és la peça que tanca el cicle de reciclatge i alhora obri la porta a la nova vida útil d’objectes i materials.
La ciutadania també pot fer ús de l’ecoparc mòbil que s’instal·la al costat del mercat setmanal tots els dijous amb l’objectiu de facilitar el servei i acostar-lo als veïns en un dia de concurrència com és el del mercat setmanal.
Ecomovil zona sud Benicàssim residus admissible
L’Ajuntament de Benicàssim, a través de Reciplasa i el Consorci de Residus C2 va estrenar el 17 de juny del 2021 el servei d’ecoparc mòbil per a facilitar al veïnat de la zona sud el dipòsit i gestió de residus domèstics.
L’ecoparc mòbil s’instal·larà al menys, un dijous de cada mes enfront del CEIP Palmerar, situat en l’Avinguda Mohino amb carrer El Palmeral, amb l’objectiu posat a facilitar una eina continuada a la ciutadania i permetre així que de manera gratuïta pugui dipositar els residus i garantir el seu correcte tractament. Així mateix, s’instal·larà periòdicament l’Ecoparc Mòbil a les urbanitzacions de muntanya, d’acord amb el calendari fixat.
Activitats i formació mediambiental
L’Ajuntament de Benicàssim té interés a fomentar la vida social, la relació intergeneracional, la participació ciutadana en la gestió municipal, així com recuperar elements de la vida tradicional del nostre poble i donar ús a espais municipals infrautilitzats. Es pretén revaloritzant-los i oferir noves oportunitats als veïns, i donar suport a activitats sostenibles ambientalment, justes socialment i econòmicament viables.
En aquest sentit, l’Ajuntament ofereix al veïnat la possibilitat de treballar la terra ecològicament, per a autoabastir-se d’alguns aliments sans i sense la presència d’intermediaris ni de manipulacions.
En la parcel·la municipal objecte del projecte, denominada “Horta Carta Pobla”, es compta amb un terreny municipal que considerem idoni per a l’activitat. Adequant-la, es pretén:
Per això cal establir un sistema de funcionament que permeta l’alternança en l’ús dels horts existents, així com l’ampliació de l’experiència sorgida a altres possibles espais que, en un altre moment, estiguen disponibles en la localitat.
Des de finals de l’any 2013, s’ha regulat la cessió i explotació dels horts urbans sostenibles a Benicàssim, i és ja una realitat l’execució d’aquest entranyable projecte.
1.- Anunci convocatòria 3ª edició horts urbans sostenibles. Termini de presentació de sol·licituds: del 12 al 23 de juliol de 2021
2.- Bases horts urbans 2021
3.- Plànol horts urbans 2021
4.- Annex II: Model de sol·licitud d’hort urbà
5.- Proposta del llistat provisional d’aspirants per a la cesió i explotació d’horts urbans sostenibles en el municipi de Benicàssim
6.- Llista definitiva per a la cesió i explotació d’horts urbans sostenibles i data del sorteig
7.- Acta de la celebració del sorteig per a la cesió i explotació de la 3ª edició d’horts urbans sostenibles al municipi de Benicàssim
8.- Decret d’adjudicació de les parcel·les dels horts urbans
Després de l’èxit de la campanya durant el 2020, l’Ajuntament de Benicàssim, a través de l’Àrea de Medi Ambient, va desenvolupar durant l’estiu del 2021 una nova campanya d’educació ambiental per a conscienciar els veïns sobre la importància de cuidar l’entorn i aconseguir entre tots un municipi més net. Una iniciativa que s’emmarca dins del concurs impulsat per Reciplasa per a millorar la gestió de residus per al 2021 i com el projecte impulsat per l’Ajuntament de Benicàssim té com a objectiu donar un servei de proximitat a la ciutadania, el comerç i les empreses sobre les millors pràctiques en matèria de gestió de residus.
Per a això, quatre expertes en educació ambiental de la UTE Saneamiento Urbano de Benicàssim (FOBESA-FCC) van informar durant diverses setmanes la ciutadania sobre les ordenances municipals, normes d’ús i bones pràctiques mediambientals a seguir en matèria de gestió de residus, comptant per a això amb fullets informatius que seran repartits a peu de carrer i el contingut del qual prestarà especial atenció a l’horari i quantitats de depòsit tant de voluminosos com de podes i resta de residus en l’ecoparc municipal i l’ecoparc mòbil.
A més, com a mostra de bona pràctica mediambiental, les educadores van usar la bicicleta en els desplaçaments, i van evitar així emissions de diòxid de carboni, que augmenten el canvi climàtic i el calfament global. Per a fer aquest servei accessible a tots els ciutadans, cada educadora tenia assignat un sector diferent de Benicàssim, que va recórrer cada matí de 8.30 a 14.30h de dilluns a divendres, i va assegurar així que tota l’àrea del municipi quedara coberta.
Amb aquesta campanya de divulgació i conscienciació, l’Ajuntament de Benicàssim reforça tant el compromís mediambiental com el compromís per oferir un servei de qualitat al municipi concorde a les necessitats de tots els veïns a fi d’aconseguir entre tots un poble més net i sostenible.
L’Ajuntament de Benicàssim, a través de la Regidoria i Àrea de Medi Ambient i l’entitat sense ànim de lucre Ecovidrio, va posar en marxa a l’estiu del 2021 una nova campanya de sensibilització per al reciclatge de vidre. El municipi es va unir a Moviment Banderes Verdes, una iniciativa que té com a objectiu guardonar l’esforç d’establiments hostalers de la zona, l’hostaleria local i l’activisme dels municipis costaners per la transició verda en un context marcat per la recuperació de la pandèmia per la Covid-19.
Aquesta edició ha comptat amb la participació de 39 municipis de la Comunitat Valenciana, als quals s’ha unit l’Ajuntament de Benicàssim, i 120 establiments hostalers de la localitat.
Junts van tractar d’incrementar els nivells de recollida selectiva d’envasos de vidre i mobilitzar al sector hostaler per a aconseguir la Bandera Verda.
Banderes Verdes té la singularitat d’involucrar tant els ajuntaments locals com restaurants, bars, quiosquets i punts de restauració en general. Es tracta d’una campanya que vol sensibilitzar sobre la importància del reciclatge i de la separació i recollida selectiva dels envasos de vidre.
El sector hostaler genera el 52% dels envasos de vidre d’un sol ús, per la qual cosa és clau per a generar una transició real cap a un model d’economia circular.
Facilitar i fomentar la participació
Amb la finalitat de facilitar a tots els hostalers participants la separació d’envasos de vidre, Ecovidrio va instal·lar nous contenidors i va lliurar als hostalers, de manera gratuïta, poals per a facilitar el transport dels residus d’envasos de vidre.
Amb un equip humà desplegat per tota la zona, l’entitat va recórrer els establiments hostalers per a informar de la campanya i fomentar la participació. A més, va realitzar un control de diari dels volums d’ompliment per a adaptar les rutes de recollida si cal.
En relació amb els ajuntaments, Ecovidrio va establir un sistema de puntuació específic per a distingir amb la Bandera Verda als més compromesos amb el reciclatge i la sostenibilitat, amb criteris com:
L’augment del volum de recollida selectiva d’envasos de vidre respecte a l’any anterior.
El percentatge hostaleria local participant i la seva col·laboració per a aconseguir els objectius.
El compromís adquirit pels consistoris locals per a fomentar la campanya entre l’hostaleria i donar-li difusió davant ciutadania i visitants.
Un any més, Benicàssim ha tornat a demostrar el compromís amb la cura del medi ambient a través del reciclatge i la recollida selectiva d’envasos de vidre durant els mesos d’estiu ha comportat a aconseguir el guardó Iglú Verd. Gràcies a la col·laboració dels hostalers de Benicàssim, es van poder arreplegar més de 200 tones de vidre al llarg de l’estiu.
Seguint amb dades quant al reciclatge de vidre a Benicàssim, segons les últimes dades relatives a 2020, els habitants de Benicàssim van reciclar un total de 587 tones d’envasos de vidre, cosa que suposa que cada habitant va reciclar de mitjana 32 kg.
Respecte a la taxa de contenerización, Benicàssim se situa amb una mitjana de 114 habitants per contenidor, i compta amb un total de 161 iglús per als residus d’envasos de vidre instal·lats.
A través dels tallers mediambientals que es fan durant els mesos d’estiu per les diferents platges de Benicàssim, es vol fomentar la importància del reciclatge de tots els recursos amb què comptem en el nostre entorn més pròxim, donar a conéixer els atractius del municipi, les aigües cristal·lines, l’amplitud, la neteja i accessibilitat de les platges, el Paratge Natural del Desert de les Palmes, de gran importància ecològica, paisatgística i cultural, etc.
Els tallers de reciclatge estan destinats a tots els xiquets que hi vulguen participar. Els que siguen molt xicotets comptaran amb la col·laboració dels pares i dels monitors que els dirigeixen.
En els tallers es recicla materials molt diversos, com cartó, plàstic, material informàtic, roba, etc.
Amb els tallers que es fan per les diferents platges benicassudes s’intenta conscienciar els xiquets participants de la importància que té saber cuidar el medi ambient i conéixer-lo una miqueta més bé, per a mantindre’l de la millor manera possible.
01.- Memòria tallers mediambientals a les platges 2015
02.- Memòria tallers mediambientals a les platges 2016
03.- Memòria tallers mediambientals en platges 2017
04.- Memòria tallers mediambientals en platges 2018
05.- Memòria tallers mediambientals en platges 2019
06.- Memòria tallers mediambientals en platges 2020
07.- Memòria tallers mediambientals en platges 2021
L’entorn marí de Benicàssim es caracteritza per diferents hàbitats marins de summa importància ambiental. D’una banda, tenim les praderies de fanerògames i algues verdes rizomatosas, i per un altre, les praderies de posidònia oceànica.
Tant les fanerògames com les algues verdes contribueixen a retindre i estabilitzar el sediment, i proporcionen refugi a nombroses espècies, cosa que augmenta generalment la baixa biodiversitat dels fons arenosos desproveïts de vegetació. S’assenten sobre fons arenosos, arenofangosos i fins i tot fangs quan es tracta de les algues del gènere Caulerpa. La comunitat aquàtica d’aquestes praderies està formada per espècies eurihalines, que toleren elevada salinitat i altes temperatures, característiques d’aquesta mena d’hàbitats.
D’altra banda, als nostres fons marins també hi ha praderies de posidònia oceànica. Aquests prat es troben únicament al Mediterrani, ja que es tracta d’una espècie endèmica d’aquesta mar. Es tracta d’una planta molt exigent quant als requisits ecològics i no tolera grans variacions de salinitat. És la de més envergadura de les fanerògames marines de les nostres costes i la que forma prats més densos i extensos. Presenta gruixuts rizomes llenyosos i les fulles poden arribar a més d’un metre de llarg. Pot considerar-se una planta indicadora d’aigües netes, ben oxigenades i exemptes de contaminació. És molt sensible a l’eutrofització, a la major part dels contaminants i tampoc tolera taxes altes de sedimentació. Les prades més extenses i millor conservades de les nostres costes es troben en l’arxipèlag balear i en el litoral valencià. Constitueixen l’ecosistema marí més important, complex i estés del sistema de la mar Mediterrània. Malgrat l’aparent homogeneïtat i que a simple vista sembla pobra en vida animal, es tracta d’un ecosistema extraordinàriament complex, dins del qual podem trobar microhàbitats molt diversos, així com diferents grups faunístics i florístics.
És important ressaltar que les prades exerceixen un paper important en l’estabilització del fons i eviten de manera natural l’erosió de la costa, especialment de les platges, ja que afavoreixen la retenció i la fixació dels sediments i esmorteeixen l’acció dels corrents i les ones.
Parcs i jardins
Benicàssim està dissenyat per a millorar la qualitat de vida dels residents i visitants. Bona mostra d’això són els parcs i jardins que es distribueixen de llarg a llarg de la trama urbana, integrats en les àrees residencials de manera que, en un agradable passeig, resulta senzill trobar un dels trenta espais dedicats al descans o al gaudi dels menors.
Conservar els nostres parcs i jardins en les millors condicions perquè tots puguem gaudir-ne és a les nostres mans. Cuidem del nostre entorn i fem de Benicàssim un lloc més verd i agradable.
Aquesta secció pretén difondre aquelles publicacions que tinguen relació directa amb els nostres espais verds urbans i arbratge di’interés local.
Prevenció d’incendis forestals
El terme municipal de Benicàssim té nombroses àrees de risc d’incendis forestals, com les masses forestals del Paratge Natural del Desert de les Palmes, les àrees d’interfície urbanoforestal, especialment les urbanitzacions de muntanya, i l’aiguamoll del Quadro de Santiago. És necessari, dins del Pla municipal de prevenció d’incendis forestals, donar a conéixer els consells i recomanacions generals per a la prevenció d’incendis, les mesures de prevenció en les zones forestals i en la franja de 500 m, les mesures d’autoprotecció i la gestió d’emergències en l’àmbit local.
Recomanacions preventives i d’autoprotecció en cas d’incendi forestal a les urbanitzacions de Benicàssim
Recomanacions genèriques preventives i d’autoprotecció en cas d’incendi forestal
Pla local de prevenció d’incendis forestals
Pla local de cremes
Plagues ambientals
L’extrema sequera que està afectant la Comunitat Valenciana ha tingut como a conseqüència directa un deteriorament en l’estat fitosanitari de la vegetació, cosa que ha tingut como a conseqüència la mort de nombrosos peus de pi blanc (Pinus halepensis) i pinastre (Pinus pinaster) però especialmente del primer, per ser molt més abundant. Es tracta d’una mortaldat excepcional, motivada pels baixos registres de pluja de què es té constància.
Els insectes perforadors de coníferes, la majoria dels quals pertanyen a la família dels escolítids, estan presents en totes les pinades valencianes, per tractar-se d’insectes autòctons, i poden ocasionar danys quan la població ascendeix per damunt d’un llindar determinat.
La principal causa de la situació actual és la debilitat de l’arbratge generada per la sequera, i els insectes perforadors es comporten com agents de debilitat. Tres són, principalment, les espècies de perforador que estan involucrades en aquesta situació:
Els cicles biològics són diferents per a cada espècie i les mesures han de respondre, per tant, a les circumstàncies de cada una.
01.- Fullet Tomicus destruens
02.- Recomanacions per al tractament del Tomicus destruens
03.- Teléfons de fustaires
04.- Resolució mesures per al control del Tomicus
05.- Annex I plaga Tomicus destruens
06.- Annex II plaga Tomicus destruens
07.- Ordre 25-2014: zones declarades plaga Tomicus en la Com. Valenciana
08.- Resolució de 10-12-2014 ampliació zones declarades plaga Tomicus en la Com. Valenciana
09.- Fullet perforadors Conselleria de Medi Ambient
El cicle biològic natural de la coneguda eruga o cuc de la procesionària (Thaumetopoea pityocampa), amb uns sacs de seda que destaquen entre les branques tendres de pins i cedres, s’esdevé entre el febrer i l’abril, i pot avançar-se si els hiverns són suaus, com en els últims anys ha passat a la nostra localitat.
Malgrat la mala fama que tenen aquestes eruges, per causa de l’exfoliació dels arbres que habiten i a la seua condició urticant a partir d’un cert estadi del creixement, no és en absolut una plaga forestal, sino una espècie molt beneficiosa medioambiental, ja que la seua presència nitrogena la terra i la nodreix, i compensa l’acidesa que desprén el pi, que impedeix que cresca vegetació al voltant de la base de l’arbre.
Aquesta eruga no mata l’arbratge, com s’ha considerat a vegades per desconeixement, ja que les acícules que ingereix, de difícil descomposició sense l’existència del cuc, rebroten sense problema en benefici del conjunt.
Respecte a l’estadi urticant, per a evitar les reaccions hi ha prou amb no tocar l’eruga durant el seu breu descens a terra per a enterrar-se i fer la metamorfosi en palometa. Cal tindre especial atenció amb xiquets i animals domèstics i evitar-hi el contacte directe. Les processons de descens per a enterrar-se i cristalitzar, només durant 15 o 20 dies, solen ser simultànies i ocorren generalment entre febrer i abril.
De tota manera, com que té una conseüència de salut pública prioritària en zones urbanes, hi ha uns trataments terapèutics que eviten la proliferació de l’espècie i que es poden consultar en els documents accesibles adjunts en aquesta mateixa pàgina.
Informació básica del cicle de la procesionària del pi
Mètodes de control de la procesionària del pi
Davant la problemàtica al nostre poble de l’entrada de la plaga del morrut roig de les palmeres sol·licitem col·laboració ciutadana si detecta alguna d’aquestes anomalies en les palmeres del domini públic o privat:
El símptoma més corrent que pot fer sospitar l’atac de l’insecte és l’aspecte semat de les fulles del centre de la corona, que finalment poden assecar-se i quedar penjant cap a terra.
En els atacs molt forts s’acaba assecant tota la copa i la palmera mor. En estirar de les branques externes afectades, aquestes es desprenen amb una certa facilitat i en la base podem observar les galeries de les larves, i sovint també els capolls.
Contacte: Ajuntament de Benicàssim – SIC – Servei d’Informació Ciutadana
Tel.: 964 300962
Fax: 964 303462
Adreça-e: incidencias@benicassim.org
Telèfon d’assistència tècnica: 630 041 522
Circular informativa sobre la correcta retirada de restes vegetals de palmàcies
Informació actualitzada sobre tractaments de palmeres. Avisos GV 2012
Obligacions a complir per empreses per a ser autoritzades per Conselleria per a fer els tractaments
Protocol per a evitar la propagació de la plaga morrut roig a Benicàssim
Recomanacions per a l’ús dels paranys de feromona contra el morrut roig
Recomanacions per a tractaments de palmeres contra el morrut roig
Pla Local de Residus
Contacte
Telèfon: 964 300 962, Ext.: 257
consultapublica@benicassim.org
En data 10 de juny de 2023 es va publicar en el BOP núm. 73 l’anunci de consulta pública prèvia per a l’elaboració del Pla Local de residus del municipi de Benicàssim 2024-2028, no havent-se presentat opinions, al·legacions o suggerències.
En sessió ordinària celebrada el 28 de juliol de 2023 per el Ple de l’Ajuntament de Benicàssim es va adoptar l’acord següent: “aprobació inicial del pla de recollida de residus domèstics i municipals de Benicàssim, per el qual s’obri un termini de 30 dies hàbils desde la publicació de l’anunci en el BOP per a la presentació de reclamacions i suggerències davant el Ple de l’Ajuntament i amb caràcter íntegre en el Tauler d’Anuncis ubicat en la seu electrònica de l’Ajuntament i en la pàgina web.
Es podrà consultar el Pla de recollida de residus domèstics i municipals de Benicàssim suscrit en data 19 de juliol de 2023 per l’Inspector Tècnic Responsable en Medi Ambient i sostenibilitat, així com el document de síntesi del Pla en esta pàgina web i en el departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de Benicàssim.
Es considerarà definitivament aprovat el Pla de recollida de residus domèstics i municipals de Benicàssim sense necessitat d’acord exprés del Ple de l’Ajuntament si durant l’esmentat termini no s’hagueren presentat reclamacions i/o suggerències, publicant-se per al seu general coneixement en el Tauler l’Anuncis de l’Ajuntament i en el Butlletí Oficial de la Provínci. El Ple disposarà del termini d’un mes per a resoldre-les.
Certificat de l’Ajuntament PLe d’aprobació del pla
Pla local de recollida de residus
Pla local de recollida de residus síntesi