Actualitat i notícies

Benicàssim intensifica el control amb drons per a evitar zones d’aigua estancada en les quals puga proliferar el mosquit tigre
L’ordenança municipal per a la prevenció i control del mosquit tigre contempla multes de fins a 3.000 euros El consistori augmenta les actuacions contra este insecte i sol·licita a la Direcció General de Salut Pública la renovació anual del Pla de Tractament aeri contra els mosquits per al quadre Santiago El municipi de Benicàssim posa en marxa […]

21/05/2024

Benicàssim actualitza la seua ordenança de trànsit per a donar cabuda a l’ús dels patinets elèctrics
La normativa, que s’aprovarà pròximament, cerca millorar la seguretat viària del municipi, especialment entre els usuaris més joves Establix l’obligació de portar casc homologat, tindre assegurança de responsabilitat civil i ser major de 15 anys per a poder utilitzar-los L’Ajuntament de Benicàssim ultima la nova ordenança de trànsit en la qual es regula l’ús dels […]

17/05/2024

Benicàssim s’adherix al Pla Vive amb l’objectiu de millorar l’accessibilitat a l’habitatge dels més joves
El municipi cedirà terreny perquè la Generalitat Valenciana puga construir com més prompte millor habitatge públic dins del projecte d’accés a l’habitatge impulsat pel president Mazón L’Ajuntament de Benicàssim s’ha adherit al Pla Vive de la Generalitat Valenciana amb l’objectiu de millorar l’accessibilitat a l’habitatge per part dels més joves. “Uns comptes sanejats i una […]

15/05/2024

Benicàssim consulta a comerços i hostalers per a millorar l’eficiència dels paràmetres de sostenibilitat en la gestió de residus
Suposa una ferramenta fonamental per a dur a terme la presa de decisions adequada al costat dels criteris tècnics i legals de cara a l’adaptació dels servicis a les necessitats del teixit econòmic municipal Amb la finalitat de millorar els servicis de gestió de residus i treballar al costat del sector hostaler per a afavorir […]

07/05/2024

Desenvolupament sostenible i Agenda 2030

La Regidoria de Desenvolupament Sostenible vetla pel compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible proposats per l’Agenda 2030 de Nacions Unides, tant a nivell intern com externament.

Els principals objectius que persegueix l’àrea de Desenvolupament Sostenible són:

 • Implantar l’Agenda 2030 a Benicàssim i aconseguir gradualment els ODS en cadascun dels projectes desenvolupats al llarg dels anys.
 • Crear una estratègia de sostenibilitat municipal conjunta i coordinada entre totes les àrees de govern que permeta dur a terme una gestió estratègica de la sostenibilitat.
 • Millorar la gestió ambiental del municipi, amb la reducció de les emissions de CO2 produïdes per les activitats i el canvi cap a una economia baixa en carboni.
 • Protegir el patrimoni cultural i ambiental del nostre municipi.
 • Crear canals de comunicació que permeten a la ciutadania conéixer els avanços del municipi en matèria de desenvolupament sostenible, opinar i proposar millors pràctiques del mateix consistori.
 • Posar en marxa projectes que deriven en beneficis per a la societat de Benicàssim, i que fomenten la igualtat i la diversitat entre les persones.
 • Educar en valors i sensibilitzar els ciutadans com a única via per a canviar un model de desenvolupament actual insostenible.

Aula de Sostenibilitat

L’Ajuntament de Benicàssim va inaugurar al juny de 2021 una Aula de Sostenibilitat i Educació Ambiental.

L’aula es creà per a dotar al municipi d’un espai per a dur a terme activitats formatives, esdeveniments i programes d’educació i sensibilització ambiental i social per a la ciutadania.

La visió a curt i mitjà termini és augmentar la sensibilització en matèria de sostenibilitat de la ciutadania, mitjançant la realització de programes educatius, esdeveniments, xerrades, exposicions o processos de participació ciutadana que integrin continguts en matèria de sostenibilitat.

Els principals objectius de l’aula són:

 • Crear un espai físic on fer activitats d’educació i sensibilització ambiental i social per a diferents grups d’interés.
 • Realitzar activitats i programes que permeten posar en valor el patrimoni natural i cultural de Benicàssim, així com conscienciar sobre la importància de protegir-lo i preservar-lo.
 • Educar i fomentar hàbits de vida més sostenibles que permeten avançar cap a una societat més respectuosa amb el medi ambient.
 • Crear contingut didàctic anual basat en aspectes adaptats a la realitat ambiental i social del municipi.
 • Ser un punt de trobada per a dur a terme esdeveniments i activitats d’educació ambiental en la localitat. Per exemple, neteges de platges i muntanyes, tallers ambientals, etc.

L’Ajuntament de Benicàssim, a través de la Regidoria de Desenvolupament Sostenible, anima tots els joves benicassuts a formar part del I Programa de voluntariat en matèria de sostenibilitat, a través del qual intentem crear un grup de joves conscienciats en qüestions ambientals i socials que lideren actuacions en el municipi per conservar espais naturals, integrar l’Agenda 2030 a Benicàssim, crear activitats de sensibilització per a la ciutadania i esdeveniments o reunions participatives on transmetre un clar missatge de sensibilització ambiental o social.

El grup de voluntaris tindrà la seu en l’Aula de Sostenibilitat i Educació Ambiental de Benicàssim, i durà a terme les actuacions que consensuadament decidisca el grup, secundat per personal tècnic de la regidoria.

Si eres de Benicàssim, major de 16 anys i vols formar part d’aquest voluntariat, envia’ns un correu a desarrollosostenible@benicassim.org i t’informarem de tot.

Adhesions

FEMP

Xarxa de ciutats per a l’Agenda 2030
Llegir més

biodiversidad

Xarxa de Governs Locals + Biodiversitat
Llegir més

pacto_de_alcaldias

Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’Energia
Llegir més

red_espanola_ciudades_por_clima

Xarxa Espanyola de Ciutats pel Clima
Llegir més

Ayuntamientos_porelclima

Ajuntaments #PORELCLIMA
Llegir més

ear_eduacion_ambiental_en_ruta

Educació Ambiental en Ruta (EAR)
Llegir més

Esdeveniments sostenibles

Benicàssim és una destinació turística on els esdeveniments tenen una gran rellevància, des dels més famosos festivals com el FIB (Festival Internacional de Benicàssim) fins al famós Dia de les Paelles de les nostres festes locals.

La integració dels principis de sostenibilitat en la gestió d’un esdeveniment representa una oportunitat clau per a garantir-ne el correcte desenvolupament i implica un major control i coneixement per l’organització sobre els impactes positius i negatius que genera l’activitat, i alhora representa una oportunitat per a fomentar bones pràctiques de sostenibilitat entre la societat.

Al llarg d’aquesta última dècada, la preocupació entorn als impactes ambientals, socials i econòmics generats durant l’organització d’esdeveniments ha propiciat l’increment de normativa associada a la gestió sostenible, i han sorgit noves formes de gestió d’esdeveniments més responsables i compromeses.

Per tot això, l’Ajuntament de Benicàssim anima totes les empreses organitzadores d’esdeveniments en el municipi a seguir les línies especificades en la nostra “Guia d’esdeveniments sostenibles” del municipi.

Guia per a l’elaboració d’esdeveniments sostenibles a Benicàssim

Llista de comprovació

Les directrius incloses en aquest document han de servir de nord per a l’organització d’esdeveniments en el municipi. Permetran integrar els criteris de sostenibilitat en la seua gestió completa i desenvolupar esdeveniments que permeten conservar el medi, que garantisquen la protecció dels drets humans, fomenten l’economia i la cultura local i aconseguisquen sensibilitzar tots els assistents.

El compliment dels criteris recomanats en el document, així com l’enviament dels indicadors establits en la llista de comprovació i en la memòria de sostenibilitat proposada ha d’enviar-se a l’adreça desarrollosostenible@benicassim.org.

Participació ciutadana

pacto_de_alcaldias

Pla d’Acció per al Clima i Energia Sostenible (PACES)
Llegir més

jovenes_opinan

Els joves de Benicàssim opinen
Llegir més

FEMP

Agenda 2030
Llegir més

Campanyes

La campanya “17 mesos, 17 objectius” té com finalitat sensibilitzar i visibilitzar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en l’àmbit local. Cada mes, acostarà la realitat local dels ODS proposats per l’Agenda 2030 de Nacions Unides mitjançant una xarrada focalitzada en un dels objectius. Donarà a conéixer les principals metes associades i fomentarà un espai de diàleg i debat per a tractar les iniciatives locals per a cada ODS.

Cartell 17 mesos 17 objectius

“Una xarrada per a cada ODS” és l’objectiu d’aquesta campanya de sensibilització que pretén involucrar persones del poble que puguen aportar la seua visió de cada ODS.

Empreses, comerços, associacions o persones que desitgen contar voluntàriament al públic assistent com treballen per a aconseguir les metes associades a cada Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) proposat en l’Agenda 2030 de Nacions Unides només han de contactar amb desarrollosostenible@benicassim.org.

Es farà una xarrada cada mes i les temàtiques a abordar seran:

 1. Fi de la pobresa.
 2. Fam zero.
 3. Salut i benestar.
 4. Educació de qualitat.
 5. Igualtat de gènere.
 6. Aigua neta i sanejament.
 7. Energia assequible i no contaminant.
 8. Treball decent i creixement econòmic.
 9. Indústria, innovació i infraestructura.
 10. Reducció de les desigualtats.
 11. Ciutats i comunitats sostenibles.
 12. Producció i consum responsables.
 13. Acció pel clima.
 14. Vida submarina.
 15. Vida d’ecosistemes terrestres.
 16. Pau, justícia i institucions sòlides.
 17. Aliances per a aconseguir els objectius.

Vídeos

Campanya de sensibilització ambiental per a públic infantil i familiar que recapacita sobre la cerca d’eixa connexió amb el nostre entorn a través de materials no estructurats proporcionats per la pròpia naturalesa; arena, pedres, petxines i materials reciclables, com ara botelles de plàstic, teles, taps, pals, etc. Especialment dissenyada per a famílies i xiquets des de 0 anys, Origen promou la imaginació dels xiquets a través del joc i de l’ús de materials reciclats i naturals. Els principals objectius pedagògics d’aquesta campanya són:

 • Promoure el consum responsable, la importància de reciclar i reutilitzar els recursos i desenvolupament sostenible en general.
 • Generar propostes de joc en les quals poder experimentar i aprendre a través de materials naturals, reciclats o recuperats, i fomentar així una perspectiva ecològica del joc.
 • Acostar als xiquets propostes de joc no dirigides, que fomenten la creativitat en un ambient que convide a participar en més activitats de conscienciació i sensibilització.

D’altra banda, des de 2022 combina la realització d’activitats familiars participatives per a, joves i majors, construir espais i propostes on treballar els principis dels Objectius de Desenvolupament Sostenible: la igualtat de gènere, ciutats i comunitats sostenibles, consum responsable, ecosistemes terrestres i vida submarina.

Campanya de sensibilització ambiental per a públic juvenil i familiar on mitjançant activitats lúdic-didàctiques, actuacions musicals, exposicions, obres de teatre i performances divertides es pretén conscienciar els assistents en matèria de reciclatge, acció pel clima i preservació de la biodiversitat.

La campanya de sensibilització i educació ambiental “Tu sumes”, promoguda per la Regidoria de Desenvolupament Sostenible, està dirigida a tots els públics, tant als benicassuts com als turistes que trien Benicàssim com a destí vacacional.

Els objectius de la campanya inclouen conscienciar els ciutadans sobre la necessitat de protegir els ecosistemes marins i terrestres de Benicàssim i apreciar el patrimoni cultural vinculat, amb la finalitat de cuidar i conservar avui, per a continuar gaudint en el futur.

La campanya anima a complir amb una sèrie de bones pràctiques per al gaudi de la platja i la muntanya que s’emmarquen dins dels criteris de sostenibilitat alineats amb l’Agenda 2030 i els ODS, i posa especial èmfasi en la necessitat de minimitzar els residus.

Es pretén que la ciutadania de Benicàssim i turistes gaudisquen d’una manera respectuosa de la platja i la muntanya i per a això s’han programat una sèrie de tallers a la platja i la zona de la serra pròxima al nucli urbà.

La gran biodiversitat i riquesa d’hàbitats dels nostres sistemes naturals estan reconeguts a través de figures de protecció com el Parc Natural del Desert de les Palmes, així com els espais de la Xarxa Natura 2000 de la qual el Parc Natural del Desert de les Palmes forma part, juntament amb l’espai marí entre Orpesa i Benicàssim, caracteritzat per les prades de posidònia i algueró (Cymodocea nodosa) i la diversitat d’ocells marins.

En aquest “tot en un” del Mediterrani només faltes tu; t’hi apuntes?

Para más información contacta con desarrollosostenible@benicassim.org

La campanya de sensibilització “Descobreix el teu patrimoni” està dirigida a als alumnes d’educació primària i secundària benicassuts. Promoguda per l’Ajuntament de Benicàssim a través de la Regidoria de Desenvolupament Sostenible, té com a objectiu primordial donar a conéixer als més joves la nostra història local a través dels recursos turístics, tant en el medi urbà com en el rural i litoral, així com promoure entre els estudiants els valors de respecte, estima i protecció del nostre patrimoni cultural.

L’alumnat de les escoles benicassudes fa un recorregut guiat pel centre històric de Benicàssim, la torre de Sant Vicent, el castell de Montornés o les vil·les. Durant cada jornada aprenen qui van ser les primeres comunitats humanes de la zona, mitjançant l’estudi de jaciments arqueològics de l’època medieval o com va ser la constitució de les primeres alqueries i fortificacions en la zona (Montornés, Sentinella).

També tindrà un paper destacat l’època moderna, moment convuls en què els perills al Mediterrani i la presència de pirates i corsaris en les nostres costes van donar pas a la creació de les torres guaita de Sant Julià primer i Sant Vicent posteriorment, o l’evolució urbana i econòmica de la ciutat. Es prestarà especial atenció als vestigis relacionats amb les comunicacions (com els de l’antic ferrocarril) i a alguns aspectes historicoartístics que caracteritzen Benicàssim (cases modernistes al barri antic, església de St. Tomàs, vil·les de la Belle Époque, etc.).

La campanya inclou el concurs “Descobreix el teu patrimoni”. Es tracta de la creació d’un relat curt, individual, de temàtica diversa però relacionada amb els conceptes i llocs explicats durant les visites guiades realitzades amb els centres educatius.

D’aquesta manera aconseguim que els alumnes participen activament en la campanya i desenvolupen la capacitat de recerca, la creativitat i al mateix temps es fomente l’arrelament a la història pròpia.

Els guanyadors reben un obsequi de l’Ajuntament de Benicàssim.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

El turisme és el principal motor econòmic de Benicàssim i genera anualment nombrosos llocs de treball directes i indirectes que beneficien enormement la població local. Més del 80% de les empreses corresponen al sector serveis, en la majoria al comerç, transport i l’hostaleria. Per això, l’Ajuntament de Benicàssim, a través de la Regidoria de Desenvolupament Sostenible, organitza un programa formatiu estratègic per a fomentar la responsabilitat social empresarial (RSE) a través de la integració de criteris de sostenibilitat en les empreses del sector terciari del municipi, i en particular aquelles relacionades amb el sector turístic.

La RSE estableix un marc de gestió empresarial sostenible i beneficiós per a totes les empreses turístiques de Benicàssim. Atesa la situació actual provocada per la pandèmia de covid i la greu crisi climàtica a què ens enfrontem, es fa necessària la integració d’una xarxa d’empreses responsables que tinguen en compte les necessitats dels diferents grups d’interés i siguen capaces d’integrar criteris socials, ambientals i econòmics adequats per a garantir un desenvolupament sostenible de l’activitat i del sector en general.

L’objectiu principal d’aquest programa és donar a conéixer la importància d’integrar la responsabilitat social en els negocis per a afavorir un model de turisme més responsableles a les empreses benicassudes del sector serveis, i en particular a les del sector turístic. Igualment, es crea una Xarxa d’Empreses Turístiques Sostenibles del municipi que signen un decàleg de compromisos relacionats amb la integració de criteris de sostenibilitat.