Sant Antoni Abat i santa Àgueda

Els patrons de Benicàssim són sant Antoni Abat i santa Àgueda, i en el seu honor se celebren els festejos durant el mes de gener.
Després del trasllat de l'estendard que marca el preludi de les festes, durant la nit del 16 de gener els benicassuts celebren un dels actes amb tradició i arrelament: la coqueta.
El volteig de campanes anuncia l'encesa de fogueres i a les 22.00 hores comença el tradicional acte de benedicció i repartiment de la coqueta. Veïns a cavall, damunt de carros i carrosses que representen estampes tradicionals del Benicàssim de fa unes dècades, o simplement caminant, participen en la desfilada en què els benicassuts passegen abillats i amb calçat i roba tradicional.
Com a marca la tradició, la desfilada fa tres voltes i en finalitzar es reparteixen les coquetes que dies abans s'han elaborat en la fleca de José Maria, i que compta amb la inestimable col·laboració de festeres, comissió de festes i veïns.

El 17 de gener, dia del patró, sant Antoni Abat, la tradició continua present. Després de la missa del migdia, els benicassuts demostren la devoció per la patrona, santa Àgueda, amb una emotiva i entranyable ofrena floral en la Llongeta, al costat de l'entrada de l'església de Sant Tomàs de Villanueva. Com és tradició, l'acte sol comptar amb diverses generacions de famílies, les àvies, mares i nets, que acudeixen a depositar la flor. També hi solen participar diversos col·lectius locals, com l'Associació de Jubilats i Pensionistes la Garrofera, l'Associació Mestresses Santa Àgueda o la Confraria Cor de Jesús, a més de les representants de les festes i autoritats municipals.

També com a marca la tradició des de fa més de 45 anys, durant la jornada festiva del 17 de gener la Cooperativa Agrícola Sant Antoni celebra el Dia de la Formació de la Cooperativa, i lliura les seues beques d'estudi.

De vesprada, els actes tradicionals continuen amb la tradicional processó de Sant Antoni Abat pels carrers, en la qual tornen a participar els carros i carrosses de la coqueta. La desfilada està precedida per la imatge del sant i també per la de santa Àgueda. En finalitzar la processó, membres de l'Agrupació Folklòrica El Cremaller ballen el típic ball de plaça benicassut, davant de l'església, al qual se sumen nombrosos veïns.

A més de la tradició, les Festes en Honor a Sant Antoni Abat i Santa Àgueda també solen incloure festes taurines, dinars populars, ball, activitats culturals, infantils i un dels dies amb més projecció: el Dia de les Paelles.

Galeria de fotos