Cita gastronòmica declarada Festa d'Interés Turístic Autonòmic i que cada edició sol concentrar al voltant de 25.000 persones disposades a tastar el plat típic.
El popular festeig va nàixer en 1980 com un concurs de paelles popular en el qual els grups d'amics s'unien per a preparar unes paelles al carrer i dinar en germanor. En la primera edició a penes van participar 38 paelles i hui és una cita de referència a la Comunitat Valenciana.
Entre els protagonistes i pioners d'aquesta festa hi havia Fulgencio Sánchez, Javier Tárrega Bellido, Antonio Alonso, Rafael Bellido, Francisco Clausell, José Tárrega, Fernando Bonet, Daura Bernal, Ramón Pallarés, Luis Bernal, Santiago Escuder, Francisco Alcaide, José Ferrara, Domingo Tárrega, Javier Tárrega Bernal, Francisco Ariza, Juan Renau i José Gil.
En el 2019, la festa va rebre el reconeixement d'Interés Turístic Autonòmic i destaca l'important paper que juga el plat de la paella, no només com a valor gastronòmic sinó com a esdeveniment social de germanor, on es comparteixen moments d'amistat al voltant de la preparació de la paella.
Per a la distribució de punts on cuinar eixe dia, el municipi compta amb una comissió especial per a organitzar del Dia de les Paelles conformada per veïns voluntàriament. Amb la iniciativa s'aconsegueix atallar la problemàtica de les llargues cues que es creaven quan es repartia des d'un únic lloc, que era el Poliesportiu Municipal.
Així, s'estableix la distribució de les ubicacions de les quatre zones en què es divideix el recinte delimitat per a les paelles i que abasta tot el carrer Sant Tomàs i la majoria dels adjacents. Els espais municipals que acullen el repartiment de números són quatre edificis públics de la localitat: el Casal Jove (per a la zona nord), la seu de l'Associació de Jubilats i Pensionistes La Garrofera (per a la zona del voltant de l'església Sant Tomàs de Villanueva), l'Espai de la Música Mestre Vila (per a la zona central del recinte) i el Centre de Formació Josep Barberà i Ceprià (per a la zona sud).
Els carrers on se sol desenvolupar tota l'activitat i en les quals es distribueixen els 2.000 números són: Sant Tomàs, av. Castelló, Bayer, Secretari Chornet, Dolors, la Pau, l'Estatut, Josep Barberà, Guitarrista Tàrrega, Cristòfor Colom, Santa àgueda, Correus, Trinquet, la Mar, Sequiota, Mestre Cubells, Desert, García Sangüesa, Quatre Camins i Bad Salzdefurth.
Així mateix, el Dia de les Paelles té un vessant solidari i el donatiu d'un euro de l'esmorzar que se celebra en la plaça de l'Estació i el donatiu per la llenya es destina a entitats com l'Associació Espanyola contra el Càncer, Càritas i a Sant Vicent de Paül.