Inici

PER TEMES

Agrupació Folklòrica el Cremaller

L’Agrupació Folklòrica El Cremaller va nàixer a l’octubre de l’any 1978 com una iniciativa d’un grup d’amics per recuperar la dansa típica de Benicàssim: el cremaller.

En l’actualitat està formada per unes 30 persones, constituïdes en una secció de ball i una altra de rondalla. També compta amb un grup infantil i juvenil, del qual formen part unes 20 xiquetes d’edats compreses entre els 7 i els 16 anys.

En les seues actuacions sempre està acompanyada per la rondalla en els balls que ho necessiten, i amb tabal i dolçaina en les danses de carrer.

Entre els objectius fonamentals marcats per El Cremaller destaca la recuperació i difusió dels balls tradicionals valencians i tot el fenomen que els envolta (indumentària, música, costums, etc.), especialment referit als segles XVIII i XIX. Per a dur-ho a terme organitzen mostres d’indumentària, mostres de balls, trobades culturals i intercanvis amb altres grups folklòrics.

Des de la seua fundació ha fet nombroses actuacions a Benicàssim, i ha col·laborat en les festes populars, i també ha participat en les celebracions d’altres poblacions de les nostres comarques, entre les quals cal destacar la participació en el pregó de les festes de la Magdalena de Castelló, sempre acompanyats pel seu element més característic: el cremaller.

 

Els integrants del Cremaller han recorregut tota la Comunitat Valenciana i han visitat moltes poblacions de la resta de l’Estat espanyol, en què han mostrat la seua manera d’entendre la cultura valenciana respectant la tradició que els ha sigut transmesa.

 

Són nombrosos els intercanvis fets amb grups de tot Europa, però menció especial requereix l’últim, fet al juny de 2003 al cercle polar àrtic. Allà el Cremaller es va agermanar amb el grup Siepakat de Rovaniemi (Finlàndia).

Localización: