Inici » Medi Ambient » Insectes perforadors del pi

PER TEMES

 

INSECTES PERFORADORS DEL PI


L'extrema sequera que està afectant la Comunitat Valenciana ha tingut como a conseqüència directa un deteriorament en l'estat fitosanitari de la vegetació, cosa que ha tingut como a conseqüència la mort de nombrosos peus de pi blanc (Pinus halepensis) i pinastre (Pinus pinaster) però especialmente del primer, per ser molt més abundant. Es tracta d'una mortaldad excepciona, motivada pels baixos registres de pluja de què es té constància.

Els insectes perforadors de coníferes, la majoria del squals pertanyen a la família dels escolítids, estan presents en totes les pinedes valencianes, per tractar-se d'insectes autòctons, i poden ocasionar danys quan la població ascendeix per damunt d'un llindar determinat.

 La principal causa de la situació actual és la debilitat de l'arbratge generada per la sequera, i els insectes perforadors es comporten com agents de debilitat. Tres són, principalment, les espècies de perforador que estan involucrades en aquesta situació:

  • Tomicus destruens
  • Orthotomicus erosus
  • Ips sexdentatus

Els cicles biològics són diferents per a cada espècie i les mesures han de respondre, per tant, a les circumstàncies de cada una.